Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Εκδρομή στην Άρτα – Γιάννενα – Ζαγοροχώρια - Μέτσοβο

Πρόγραμμα


 1η Μέρα: 21 Απριλίου
Αναχώρηση από το σχολείο στις 6:30 πμ. με κατεύθυνση τα Μετέωρα και τη γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου όπου θα φτάσουμε περίπου 9:00 πμ. Μετά το προσκύνημα και την ξενάγηση, ακολουθώντας την Εγνατία οδό, θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της  Δωδώνης, λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Περιήγηση – ξενάγηση και αναχώρηση για την Άρτα. Φτάνοντας θα θαυμάσουμε την Παναγία την Παρηγορήτισσα με τη μοναδική αρχιτεκτονική η οποία διακρίνεται για την κομψότητα των αρχιτεκτονικών μελών της, καθώς και τον πλούσιο γλυπτό διάκοσμο. Θα ολοκληρώσουμε την επίσκεψη μας στην πόλη, με τη λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα μΧ  που έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην "εξ ανθρωποθυσίας" θεμελίωσή του, το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας. Το βραδάκι θα φτάσουμε στα Γιάννενα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και έξοδος για φαγητό στη στοά του Λούλη. 

2η Μέρα: 22 Απριλίου
Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την «εντονότερη» μέρα του προγράμματος. Πρώτη στάση στο Καλπάκι όπου οι στρατιώτες - ξεναγοί λύνουν τις απορίες των επισκεπτών σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου και υπάρχουν πλούσια εκθέματα, γραφική και ηχητική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης . Συνάντηση με τον κ. Σεκαρέλη Χρήστο από το ΚΠΕ Κόνιτσας, ο οποίος θα είναι ο οδηγός μας στα μαστοροχώρια της Πυρσόγιαννης και στα πετρογέφυρα της περιοχής ( το γεφύρι της Κόνιτσας, το υψηλότερο μονότοξο των Βαλκανίων με διαστάσεις 20μ. ύψος και 40μ. πλάτος, χτισμένο το 1870 από τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, καθώς και  το γεφύρι της Κλειδωνιάς, στις όχθες του Βοϊδομάτη. Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με στιβαρή επιμήκυνση του τόξου του, κτισμένο το 1853 με δαπάνες της ευεργέτιδας Μπαλκίζ Χανούμ, η οποία έδωσε για την κατασκευή του 37.000 γρόσια).Θα περάσουμε από τη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης. Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες,  σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα. Και έφτασε η ώρα της εντονότερης στιγμής του ταξιδιού. Με κατάλληλο εξοπλισμό θα μπούμε στις βάρκες για να κάνουμε ράφτινγκ στον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης, το Βοϊδομάτη. Τα παιδιά που δεν θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα, θα κάνουν την παρόχθια διαδρομή.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, φαγητό και βόλτα στην ακρολιμνιά.

3η Μέρα: 23 Απριλίου
Μετά το πρωινό, θα επισκεφτούμε το νησάκι στη λίμνη Παμβώτιδα όπου βρίσκεται το μουσείο Αλή Πασά, το μέρος όπου θανατώθηκε με τις τρύπες στο πάτωμα από τις σφαίρες που τον σκότωσαν καθώς επίσης και τοπικές ενδυμασίες, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Αλή και της κυρά- Φροσύνης. Επίσκεψη στο Κάστρο, το παλιό τζαμί που σήμερα είναι το Δημοτικό μουσείο με φορεσιές και όπλα και το Βυζαντινό μουσείο με τη μοναδική εικόνα του Χριστού. 12:00 η ώρα ραντεβού στο σπήλαιο του Περάματος όπου θα παρακολουθήσουμε μια ταινία για τα σπήλαια και μετά  θα περπατήσουμε το απαράμιλλης ομορφιάς σπήλαιο με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Στις 3:00 μμ. ραντεβού στο μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα του Σπύρου Βρέλλη. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Μέτσοβο. Στάση και περιήγηση στο όμορφο βλαχοχώρι. Και κατηφορίζουμε για το Βόλο, με ενδιάμεση στάση για ξεκούραση, όπου θα φτάσουμε αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου