Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Εξόρμηση στις Μηλιές

Κυριακή 6 του Μάρτη. Μια νέα, μοναδική εμπειρία περιμένει την ομάδα του προγράμματος των «Γεφυριών».
Συντροφιά με μια παρέα δελφινιών πορευόμαστε προς το σταθμό των Άνω Λεχωνίων από όπου ο Μουτζούρης θα σφυρίξει για μόλις δεύτερη φορά φέτος.
 Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, 60 εκατοστά, φιλοξενεί 4 βαγόνια, και το όνομά του δηλώνει την ατμό κίνηση  και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Τα πρώτο τμήμα της γραμμής εγκαινιάστηκε στις 12/10/1896, ενώ το δεύτερο τμήμα της τον Ιούλιο του 1903. Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντέ Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο Ντέ Κίρικο , που γεννήθηκε στον Βόλο.
Επιβιβαζόμαστε στο τρένο που πιάνει μέγιστη ταχύτητα 20 χιλιόμετρα την ώρα, με ανοιχτά τα παράθυρα και ξεκινάμε απολαμβάνοντας το καθετί . Το μάτι δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τις εικόνες που εναλλάσσονται. Βουνό, θάλασσα, ευωδία της ανοιξιάτικης ηλιόλουστης φύσης και το τραίνο ανηφορίζει... Η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από ελιές, πουρνάρια και πλατάνια. Γεφύρια μονότοξα, δίτοξα, τρίτοξα αλλά και η μεγαλύτερη σε μήκος πέτρινη τοξωτή τρενογέφυρα στο Καλόρεμα κερδίζουν τον θαυμασμό μας!!!!
Από τις επτά μονότοξες ψηλότερη και πιο  εντυπωσιακή αυτή " του Κουκλάκη" κοντά στο σταθμό της Άνω Γατζέας, με ύψος 14,5 μ.
Ο πρωτομάστορας ή Κάλφας όπως λεγόταν ο αρχηγός του μπουλουκιού των κτιστάδων - μαστόρων άφηνε πάντα το στίγμα του.
 Μετά από  1 ώρα και 30 λεπτά φτάνουμε στον σταθμό των Μηλεών. Αφού παρακολουθούμε στην περιστροφική  πλάκα και συμμετέχουμε στον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο το τραίνο " στρίβει" για να κατηφορίσει , το εγκαταλείπουμε και παίρνουμε το  δρόμο της επιστροφής. Όπως το τραινάκι, έτσι κι εμείς θα περάσουμε μέσα από τις μυθικές διαδρομές των Κενταύρων, αλλά και του δωδεκάθεου, αφού το Πήλιο αποτελούσε κατά την μυθολογία την θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου.
Γραμμή - γραμμή τραγουδώντας , περιπατητές και λάτρεις της περιπέτειας ακολουθούμε τις γραμμές του Μουτζούρη μέχρι τον σταθμό των Άνω Λεχωνίων. Στάσεις  στην γνωστή  γέφυρα Ταξιάρχη ή αλλιώς Ντέ Κίρικο που είναι και η μοναδική μεταλλική με καμπύλη τροχιά στην διαδρομή μας, στη σήραγγα Ογλά στις Πινακάτες, στο σταθμό της   Άνω Γατζέας ,στην γέφυρα Καλόρεμα με τα πέντε τόξα της , στο μύλο Κοκωσλή.
16 χιλιόμετρα αξέχαστα, μοναδικά,  μια μαγευτική διαδρομή γεμάτη από εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλιές , αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις , τα τοξωτά γεφύρια , τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων, για την οποία θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τον κύριο ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΚΡΑΣΣΟ .

Οι καθηγήτριες του προγράμματος
Κούκιου Δήμητρα
Πατσαρούχα Βασιλική
Σταθάκη Φωτεινή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου