Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Οδοιπορικό - 5η ημέρα (Ιάσιο - Brasov)

Για άλλη μια φορά πήραμε το προαιώνιο σύμβολο της φυλής μας , "την ελιά" , την στολίσαμε με την ελληνική σημαία και πορευτήκαμε προς την Scoala  Gymnaziala "Ion Simionescu" Iasi. Συνοδοιπόρος μας η κυρία Ευανθία Παπαευθυμίου, Ελληνίδα φιλόλογος, ο συνδετικός μας κρίκος με την διευθύντρια του σχολείου κυρία Βιρτζίνια Αργυρωπώλ, η οποία με την αγάπη της για την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα κατάφερε να βάλει ως μάθημα επιλογής τα νέα ελληνικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
Στο σχολείο φοιτούν 1670 μαθητές και λόγω του υψηλού επιπέδου τους μπορούν να αποκτήσουν επάρκεια στη γλώσσα. Δασκάλα τους η ακάματη κυρία Ευανθία Παπαευθυμίου.
Η διευθύντρια και τα χαμογελαστά μαθητούδια μας καλωσόρισαν εγκάρδια στο χώρο τους, δέχτηκαν την ελιά μας και μας ξενάγησαν στις αίθουσες διδασκαλίας τους.
Αφού κεραστήκαμε οδηγηθήκαμε στο προαύλιο, όπου οι 10 μαθήτριες της αποστολής του σχολείου μας παρουσίασαν χασάπικο και χασαποσέρβικο χορό. Η διευθύντρια του σχολείου κρατώντας πάντα την σημαία μας στο χέρι χτυπούσε παλαμάκια στο ρυθμό των χορών.
Ανταπέδωσαν με ρουμάνικους χορούς ντυμένα με τις  παραδοσιακές φορεσιές.
Σε κλίμα συναδέλφωσης Έλληνες και Ρουμάνοι μαθητές πιασμένοι σε κοινό κύκλο χόρεψαν χορούς από τις δύο χώρες
Η διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θεώρησαν μεγάλη τους τιμή την επίσκεψή μας και ζήτησαν την αδελφοποίηση των δύο σχολείων.
Με τα δώρα τους στα χέρια μας τους αποχαιρετήσαμε τραγουδώντας με την ευχή να ξαναβρεθούμε σύντομα!!
Αφήνοντας πίσω μας το Ιάσιο πλημμυρισμένοι με έντονες εικόνες και συναισθήματα κατευθυνθήκαμε προς την πόλη Brasov, στην πλατεία της οποίας βρίσκεται ο μεγαλύτερος ρωμαιοκαθολικός ναός η Μαύρη Εκκλησία. Κατευθυνθήκαμε προς την ελληνική κοινότητα και την ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από ψηλά οικοδομήματα, για να καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία με τα πολύχρωμα κτίρια απολαμβάνοντας ένα παγωτό.
Ακολουθώντας το δρόμο για το νότο κατευθυνθήκαμε προς το Βουκουρέστι διασχίζοντας τις χιονισμένες Τρανσυλβανικές Άλπεις και φτάσαμε αργά το βράδυ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου