Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Οδοιπορικό - 3η ημέρα (Ρουμανία)

Θα έλεγα πως εμείς ξυπνήσαμε την πόλη της Τιμισοάρα το σημερινό, δροσερό, ανοιξιάτικο πρωινό περπατώντας για την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία Ουνίρι στην καρδιά της πόλης.
Όπερα (Τιμισοάρα)
Λουλουδένιο Ρολόι (Τιμισοάρα)

Πολυτεχνείο (Τιμισοάρα)


Τα παιδιά μας ξεκούραστα, ζωηρά, χαρούμενα, μαζί μας είδαν τα μεγαλοπρεπή κτίρια αρχιτεκτονικής νεοκλασσικού  ρυθμού,  τους πράσινους κήπους με τις ανθισμένες τουλίπες και τους πανσέδες ,τα συντριβάνια , το σμήνος των περιστεριών που περπατούσαν ανάμεσα στα πόδια μας , τους λιγοστούς διαβάτες και τις δεκάδες αναμμένων κόκκινων κεριών στο κέντρο της πλατείας στημένα εκεί πάντα για να θυμίζουν στους περαστικούς τα θύματα της επανάστασης, κυρίως φοιτητές που ξεκίνησε από την Τιμισοάρα για να ρίξει το καθεστώς του Τσαουσέσκου το 1990.


Καθεδρικός ναός 3 Ιεράρχες


Στο βάθος της πλατείας φαντάζει μεγαλοπρεπής ο καθεδρικός ορθόδοξος ναός των Τριών Ιεραρχών, ύψους 97 μέτρων, ιδιαίτερης ρουμανικής τεχνοτροπίας, ο οποίος στο παιχνίδισμα του πρωινού φωτός από μακριά δείχνει πράσινο - γκρι. Φτάνοντας κοντά διαπιστώνεις πως είναι χτισμένος με μικρά κόκκινα τουβλάκια. Η ατμόσφαιρα μέσα στο ναό καθαρά ορθόδοξη.  Αριστερά η εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας , δεξιά  η τίμια  κάρτα του Αγίου Ιωσήφ επισκόπου της Τιμισοάρα το 1580 και στο κέντρο ο Σταυρός στολισμένος με κόκκινα τριαντάφυλλα.
Καθεδρικός ναός 3 Ιεράρχες - Τέμπλο
Καθεδρικός ναός 3 Ιεράρχες - Παναγία Παντάνασσα

Καθεδρικός ναός 3 Ιεράρχες - Εσωτερικό
Καθεδρικός ναός 3 Ιεράρχες - Παναγία Παντάνασσα
Καθεδρικός ναός 3 Ιεράρχες - Σταυρός

Αφήσαμε πίσω μας την πόλη , να συνεχίσει τους πλέον φυσιολογικούς ρυθμούς της κι εμείς να πορευτούμε στην κοιλάδα του Δούναβη στην καλύτερη ώρα της . Καταπράσινη και στολισμένη με τις λευκανθισμένες αγριοτζανεριές -το καλύτερο δώρο της άνοιξης σε μας οδοιπόρους σε μια γη που φιλοξένησε στο παρελθόν και δικά μας αίματα.
Όπως τους Έλληνες εμπόρους 3500 χρόνια πριν μετέφεραν το ήλεκτρο διασχίζοντας τον Δούναβη και πολύ αργότερα τον Γεώργιο Σκαρτσιώτη τον Σκεντέρ Μπέη έλληνα που μαζί με τον αυτόχθονα Τζέλεπ Δράκουλα αντιστέκονται και σταματούν τον Μωάμεθ τον πορθητή , όπως τις βυζαντινές πριγκίπισσες που παντρεύονται  αυτόχθονες  πρίγκιπες και αργότερα τους Κατακουζηνούς, τους Φαναριώτες που μορφώνουν τους  χωρικούς και ετοιμάζουν την επανάσταση του 1821 μαζί με το Ρήγα Βελεστινλή που έχουμε την αίσθηση οτι τριγυρνάει στην κοιλάδα της Μολδαβίας ξεσηκώνοντας τους ντόπιους.
Χιόνι στα Καρπάθια
Εικόνες από διαδρομή
Από τα πεδινά στα ορεινά κι απ´ την άνοιξη στο χειμώνα.Το τοπίο παραμυθένιο!! Ατελείωτα δάση με πανύψηλα δέντρα ύψους 20 μέτρων εναλλάσσονται με οροπέδια, χαραγμένα από ποτάμια, χαρακτηριστικό της Ρουμανίας, της πιο πλούσιας χώρας σε πεδινή έκταση. Ποτάμια φουσκωμένα και ορμητικά με νερά θολά σηματοδοτούν το τέλος του χειμώνα.
Η λίμνη παγωμένη
Η λίμνη Lacu Roșu (κόκκινη λίμνη) με τη μισή επιφάνειά της παγωμένη. Τοπίο που γίνεται ζεστό με την παρουσία γύρω της ξύλινων σπιτιών με επικλινείς σκεπές και μονόκαρων με άλογα, μεταφορικό μέσο παρελθόντος και παρόντος για τους Ρουμάνους, εικόνα που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή που τους ανθρώπους τους απασχολούσαν λιγότερα. Κι έπειτα ένα τοπίο που αν δεν τους συντρόφευε το ποτάμι θα  έλεγες πως είναι κομμάτι άλλου πλανήτη. Με έκπληξη και δέος κατεβαίνουμε σε χαράδρα, βαθιά μαζί με τον ποταμό Πρίστισα, που είναι πάντα δίπλα μας ζωντανός, ηχηρός σύντροφος στο πέρασμα της βουβής δεσποτικής πέτρινης  χαράδρας. Σκέφτεσαι πως αυτό πρώτο άνοιξε το πέρασμα μέσα της και έπειτα η τεχνολογία το τελείωσε
Αναρωτιέσαι πού θα τελειώσει αυτή η κατάβαση με φόβο διπλό πρώτα για το βάθος και έπειτα για την μαγεία του τοπίου που σε λίγο θα νοσταλγείς. Παρηγοριά σου η χαράδρα που είναι χτισμένη η Ιερά Μονή  Προυσού στο Καρπενήσι , μικρογραφία αυτής της χαράδρας ξέροντας πως είναι πιο εύκολο να τη φτάσεις
Ευκολότερη και γρήγορη η έξοδος από τη χαράδρα για να συναντήσουμε ξανά  χαρακτηριστικά ρουμανικά τοπία με χωριά και ψηλούς γκρίζους πύργους,σούρουπο πια κατευθυνόμενοι στην Piatra Neamț.

Διαδρομή που σε μαγεύει!!
Όλες οι εικόνες συγκλονιστικές , βγαλμένες από την ιστορία, ζωντανεμένες από τον ξεναγό μας κύριο Αβραάμ Κωστίδη.
Με την άνοιξη στα μάτια μας , την ιστορία του τόπου στη σκέψη μας και τα εξαιρετικά εδέσματα των μαμάδων που φρόντισαν να είναι στα χέρια μας και στα στομάχια μας φτάσαμε στα χιονισμένα Καρπάθια των Τρανσυλβανικών Άλπεων και συνεχίζουμε για το Piatra Neamț , όπου και θα διανυκτερεύσουμε.
Μετά από την άφιξη της αποστολής στο ξενοδοχείο Central Plaza, και το χειροποίητο τσουρέκι  για καλωσόρισμα (στη μέση είχε και ένα μπολ με αλάτι, συμβολικό στοιχείο, που νοστιμίζει τη ζωή) το οποίο τιμήθηκε δεόντως από τους μαθητές μας, όλα ήταν όμορφα και ο ενθουσιασμός διάχυτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου