Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 - 4η μέρα

Ξύπνημα ωρα 7:30 π.μ.
Καλό το ξενοδοχείο απλώς είναι παλιό το κτίριο με πολύ πλούσιο όμως πρωινό.
09:00 Έφθασαν στο  Ζωγράφειο στο οποίο τους υποδέχτηκε  ο διευθυντής κ.Δεμιρτζόγλου (ελληνικό σχολείο που βρίσκεται στην συνοικία του Πέραν). Εκεί τους επισκέφτηκε ο ίδιος ο Οικουμενικός  Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για να μην κουραστούν τα παιδιά. Τους μίλησε και τους πρόσφερε δώρο από ένα σταυρουδάκι, ενώ δώρα έδωσε και ο Δ/της του Ζωγράφειου.
13:00 Μετά την επίσκεψη στο Ζωγράφειο η αποστολή κατευθύνθηκε  για επίσκεψη στο Φανάρι και  προσκύνημα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πήγαν στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.
14:00 Συνεχίζουν για το Πιέρ Λοττί, το περίφημο καφέ στο λόφο Εγιούπ, με την ωραιότερη θέα του Βοσπόρου.
Απογευματινές ώρες θα ξεκινήσει η κρουαζιέρα στο Βόσπορο για να απολαύσουν το σούρουπο.
Όλοι είναι κατενθουσιασμένοι.
21:00 Όλη η αποστολή βρίσκεται στο ξενοδοχείο. Αυτή τη στιγμή τρώνε το βραδινό τους. Είναι όλοι μια χαρά. Τα επόμενα νέα λογικά με την ανάρτηση των φωτογραφιών και την έκθεση των συνοδών θα ανεβούν είτε αργά το βράδυ είτε νωρίς το πρωί.

Έκθεση - εντυπώσεις (από Κυρίες Πατσαρούχα, Κούκιου, Μαρίας Γιαννουλή)
"Και του πουλιού το γάλα" μας περίμενε στον μπουφέ του ξενοδοχείου. Γύρω στις 08.30 η αποστολή φορτωμένη με τα δώρα ξεκίνησε για το Ζωγράφειο Λύκειο διασχίζοντας την λεωφόρο της Ανεξαρτησίας ( Ιστικλάλ ).
 Στη μέση της διαδρομής κατεβαίνοντας στο δεξί μας χέρι αντικρίσαμε την γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανη στο Σισμανόγλειο, την καρδιά του Πέραν όπου βρίσκεται το Ελληνικό Προξενείο. Στο σχολείο μας περίμενε σύσσωμη η ζωγραφιώτικη οικογένεια με επικεφαλή τον Διευθυντή κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου.
Στην αίθουσα Φραγκόπουλου παρακολουθήσαμε ένα μικρό αφιέρωμα στο σχολείο και μας καλωσόρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Τους προσφέραμε δώρα από καρδιάς και εκείνοι ανταπέδωσαν τόσο σε εμάς όσο και στους μαθητές μας:
ο Πατριάρχης πρόσφερε ένα σταυρουδάκι και την ευλογία του, ενώ το Ζωγράφειο πρόσφερε κέρασμα και μια κονκάρδα του σχολείου. Οι νουθεσίες και οι ευχές του Πατριάρχη για υγεία, πρόοδο και ευημερία μας συγκίνησαν ιδιαίτερα.


Πήραμε το λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς την Παναγία των Βλαχερνών που βρίσκεται στον Κεράτιο Κόλπο, όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά το 626 μ. Χ.  ο Ακάθιστος  Ύμνος.
Παναγία Βλαχερνών
Μοναδική η εικόνα της Παναγίας που φορά λευκό ιμάτιο. Τα παιδιά άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την ξενάγηση και έψαλλαν με κατάνυξη τον Ακάθιστο Ύμνο. Περιηγηθήκαμε στα στενά του Φαναρίου , όπου άλλοτε ζούσαν και μεγαλουργούσαν οι Έλληνες και κατευθυνθήκαμε προς την Μεγάλη του Γένους Σχολή που δεσπόζει με τον όγκο και το χρώματα της και λειτουργεί από το 1454.

Πατριαρχείο


Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή
Οροφή στην αίθουσα Τελετών στην
Μεγάλη του Γένους Σχολή
Μας υποδέχθηκε στην είσοδο η Διευθύντρια κ. Βικτόρια Λαιμοπούλου, η οποία και μας οδήγησε στην καταπληκτική αίθουσα τελετών με το απαράμιλλο κάλλος στην οροφή που απεικονίζει τους τρεις Ιεράρχες, μία αίθουσα που σπάνια ανοίγει για το κοινό σύμφωνα με τα λεγόμενα της ιδίας.
Κατηφορίσαμε προς τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου αντικρίσαμε την κλειστή από τον Απρίλιο του 1821 πόρτα, στην οποία ο Πατριάρχης είχε κρεμαστεί από τους Τούρκους. Ξεναγηθήκαμε με κάθε λεπτομέρεια και προσφέραμε νάμα.
Μέσα στο τελεφερίκ
Πιέρ Λοτί - Θέα στο Κεράτιο Κόλπο
Σειρά είχε ο λόφος Πιερ Λοττί με το τελεφερίκ να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τα περισσότερα παιδιά. Απολαύσαμε μοναδικό τσάι μήλου και μια από τις ωραιότερες θέα του κόσμου, τον Κεράτιο Κόλπο. Κατηφορίσαμε τον λόφο περνώντας μέσα από το μουσουλμανικό νεκροταφείο με τους πρωτόγνωρους για μας τάφους.
Επόμενος σταθμός η Αιγυπτιακή Αγορά, όπου τα παιδιά γεύτηκαν λουκούμια και τσάι ροδιού.
Μέσα στην Αιγυπτιακή αγορά

Τέλος φτάνει η περιπόθητη κρουαζιέρα με το ιδιωτικά ναυλωμένο καραβάκι από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι την δεύτερη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου.
Κρουαζιέρα στο Βόσπορο
Καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής ο ξεναγός μας παρουσίαζε τα κτήρια που βλέπαμε και την ιστορία τους. Αμέτρητες φωτογραφίες καθώς το σούρουπο έπεφτε... και χορτάτοι όμορφες εικόνες κλείσαμε την βραδιά μας στην ταβέρνα Babagul.

Καλό ξημέρωμα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου