Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα 5-8 Μαρτίου 2015


"Με αφετηρία  τα πολιτιστικά μας προγράμματα που υλοποιούμε φέτος στο σχολείο μας και συμπαραστάτες μας τους γονείς των μαθητών μας,  αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Πρωτεύουσά μας και εν γένει την Αττική για να δούμε την Πόλη-Κράτος που γέννησε την Δημοκρατία και τον λαμπρό μας πολιτισμό.
Έφτασε η 5η Μαρτίου και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας  στην γνώση, ανταμώνοντας μοναδικά ανθρώπινα επιτεύγματα του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας, που καταγράφουν την πορεία μας στην ανθρωπότητα από χθες μέχρι σήμερα, αποτέλεσμα της ελευθερίας της σκέψης και της βούλησης και καταδεικνύουν τη δημιουργική δύναμη που τους εμπνέει.
Πρώτος μας σταθμός και επαφή μας με την πολύβουη Αθήνα,   Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.
            
                 


Ναοί από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη, ιερά βιβλία. Εποχές και χρόνοι που στιγμάτισαν την ανάγκη των ανθρώπων να αντλούν δύναμη από την πίστη τους για να πορεύονται  στη ζωή τους, άλλοτε ικετεύοντας και ελπίζοντας και άλλοτε ευχαριστώντας για την σωτηρία τους. Σωματικής και ψυχικής …… καμιά φορά….

Η συνεργασία μας με τον Εκδοτικό Οίκο Πατάκη, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις  Εκδόσεις Πατάκη, από κοντά, αλλά και δύο Μοναδικές Κυρίες του Βιβλίου.
Την δική μας, Βολιώτισσα Μικρασιάτισα,  κυρία Ελένη Δικαίου.  Καταγράφει τη ζωή και τα βιώματά της, και μας τα δίνει με μοναδικό τρόπο στο βιβλίο της «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά». Ιστορία, η ίδια η ιστορία.  Τα παιδιά μας συζήτησαν μαζί της για την Μικρασιατική καταστροφή και της πληγές που μας άφησε. Την αδικία, τον πόνο, αλλά  και τη δύναμη και το δημιουργικό πνεύμα αυτών των πληγωμένων ανθρώπων που βρήκαν τη δύναμη να ξαναχτίσουν τις ζωές και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους, μόνο στη ψυχή και το μυαλό τους.
Συγγραφέας με πλούσιο συγγραφικό έργο. Την περιμένουμε στο Βόλο, να κεραστούμε τσιπουράκι, όπως το συνηθίζουμε. Συνήθεια, που μας ήρθε και αυτή από ‘κει απέναντι από τις Αλησμόνητες, Αλύτρωτες πατρίδες, όπως τα γνωρίζουμε από την …Ιστορία μας!

 Η ζωή γίνεται βιβλίο και ο συγγραφέας, μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του, κοινωνώντας μας έτσι τις απόψεις του, δίνοντας μας την ευκαιρία να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε, να διαχειριστούμε ανάλογα προσωπικά μας ζητήματα. Μοιραζόμαστε το βάρος και αντλούμε δύναμη να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο. Να δούμε λύσεις που δεν τις είχαμε σκεφτεί. Να αλλάξουμε.
Αυτό έκανε η κυρία Στέλλα Κάσδαγλη στα βιβλία της, "Κοιλίτσα.com” και "Ήθελα μόνο να χωρέσω". Με τον μοναδικό, δικό της τρόπο, που αγάπησαν τα παιδιά μας, και δεν έλεγαν να πάψουν να ρωτάνε και συνοδοιπόρο της, την  μικρή της κόρη Στεφανία.
Μας έπεισε ότι ζούμε, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αξίζει να το χαρούμε, με όλα τα ευχάριστα και δυσάρεστα που περιέχει, Γιατί είμαστε εμείς. Η δική μας ζωή και ότι «μπορούμε να χωρέσουμε παντού και πάντα», όταν αγαπάμε, σεβόμαστε, προστατεύουμε και υποστηρίζουμε τον εαυτό μας. Όταν είμαστε ο εαυτός μας. Δεν επιτρέπουμε να μας πληγώνουν, να μας κακομεταχειρίζονται, να μας εκμεταλλεύονται. Οι ανασφάλειές μας, τα άγχη μας, εμφανίζονται μπροστά μας και μας εμποδίζουν να δούμε. Μας φοβίζουν και μας εγκλωβίζουν. Εμείς οι ίδιοι θα αλλάξουμε τη ζωή μας παλεύοντας για ότι μας αξίζει.
Ευχαριστούμε θερμά τις συγγραφείς  για τις όμορφες ώρες που μας χάρισαν, αλλά και την Κ. Ανδρεαδάκη, των εκδόσεων Πατάκη για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία της. Και βέβαια έχουμε ακόμη πολλές δράσεις να κάνουμε…..
Κάνοντας και μια όμορφη περιήγηση στο Πανεπιστήμιο, την Βιβλιοθήκη και το Νομισματοκοπείο στην Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σίνα, Πλατεία Ομονοίας, τελειώσαμε την πρώτη μας μέρα. 


Όχι βέβαια ακριβώς, γιατί τα «σούρτα-φέρτα» στο ξενοδοχείο έδιναν και έπαιρναν. Μικροί-μεγάλοι, όλοι είχαν κάποιο λόγο, να πάνε σε κάποιο άλλο δωμάτιο κατά την προσφιλή εκδρομική μας συνήθεια."

Υπεύθυνη προγράμματος,

Μπαραμπατζή Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου