Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 - 2η μέρα

Τα παιδιά και όλη η αποστολή ξύπνησαν στις 6:30 το πρωί.
Ακολούθησε πρωινός μπουφές και στην συνέχεια
αναχώρησαν για την Αρχαία Τροία.
Το παιδιά και όλη η αποστολή είναι πάρα πολύ καλά και είναι πολύ ικανοποιημένοι από τους οδηγούς και ξεναγούς του γραφείου VIS Travel που έχει αναλάβει την εκδρομή.
Μετά την επίσκεψη στην αρχαία Τροία,  στα αρχαία μνημεία της μυθικής πόλης του Πρίαμου, στην συνέχεια αναχώρησαν για το Αϊβαλί (Κυδωνίες) όπου επισκέφτηκαν  το σπίτι του Ηλία Βενέζη. 
14:20 βρίσκονται στην αρχαία Πέργαμο, στον αρχαιολογικό χώρο - ναό του Ασκληπιού. Στην συνέχεια αναχωρούν για Προύσσα. Όλοι είναι χαρούμενοι και όλα βαίνουν καλώς !
22:00 είναι ήδη στο ξενοδοχείο Kervansaray Termal Hotel για φαγητό. Είναι μια χαρά όλοι κι έτοιμοι για ξεκούραση για την αυριανή επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη Πρίγκηπο.

Έκθεση - εντυπώσεις (από Κυρίες Πατσαρούχα, Κούκιου,
Γιαννουλή)
Ο πρωτος Δούρειος από την ταινία με τον Μπράντ Πητ.
Τον είδαμε χθες στο Τσανάκαλε
"Ξυπνήσαμε κυριολεκτικά με τα κοκόρια. Ανοίγοντας τις κουρτίνες απολαύσαμε ένα μίνι ζωολογικό κήπο με υπέροχα πλατώνια (ελαφάκια). Μετά το πλούσιο πρωινό, φορτώσαμε τις αποσκευές μας και ξεκινήσαμε για την γνωστότερη αφετηρία του κόσμου, την Τροία. 

Δούρειος Ίππος - 6ο & Μουσικό Γυμνάσια
Δούρειος Ίππος - Αρχαιολογικός χώρος Τροίας

Το ψιλόβροχο μας συνόδευε μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο. Η επιβλητική κατασκευή του Δούρειου Ίππου μας καθήλωσε. Ανεβήκαμε στην κοιλιά του σαν άλλοι Δαναοί και αντικρίσαμε από ψηλά την αρχαία Τροία. Ο καιρός σύμμαχος τώρα μας επέτρεψε να περιηγηθούμε στα ερείπια της πολυκαταστραμένης πόλης και να δούμε τα χαλάσματα της έκτης κατά σειρά καταστροφής της Τροίας του Πρίαμου, του Έκτορα, του Πάρη... Πλησιάσαμε στα τείχη και τον Πύργο απ´ όπου η ωραία Ελένη έβλεπε τη μάχη που διεξάγονταν στην πεδιάδα και τον ποταμό Σκάμανδρο.
Αρχαιολογικός χώρος Τροίας
Αρχαιολογικός χώρος Τροίας
 Ακολούθησε η αρχαία Πέργαμος με το περίφημο Ασκληπιείο. Κίονες ιωνικού και δωρικού ρυθμού μας οδήγησαν στο χώρο του ναού  του Τελέσφορου όπου οι ασθενείς μεταφέρονταν για να κοιμηθούν και ανάλογα με το όνειρα που έβλεπαν επιλέγονταν και η αντίστοιχη θεραπεία. Παντού Ακουγόταν το κελάρισμα του νερού, ίαση στην ψυχή των ασθενών.
Ασκληπιείο - Η ύπαρξη θεάτρου προς 
θεραπεία της ψυχής των ασθενών
Ασκληπιείον, Πέργαμος

Ναός Τελέσφορο. Ανάλογα με το όνειρο που έβλεπε 
ο ασθενής επιλέγονταν και η θεραπεία
 Παράλληλα το θέατρο συντελούσε στην ψυχική αγαλλίαση. Η ατραξιόν του χώρου, η πηγή με το "αθάνατο νερό" στην οποία τσαλαβουτούσαν όλοι οι ξένοι τουρίστες.
Τις ατελείωτες γευστικές λιχουδιές που με μεράκι και αγάπη ετοίμασαν οι γονείς και οι συνοδοί καθηγητές του σχολείου μας απολαύσαμε όλοι στον προαύλιο χώρο του εκθετηρίου παραγωγής όνυχα, μοναδικό της περιοχής. Μας προσφέρθηκε τσάι μήλου, γεύση που εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους.
  
Αϊβαλί με 1000 ελληνικά σπίτια
χτισμένα από το 1900
Ακολούθως επισκεφτήκαμε τις Κυδωνίες που στα τούρκικα ονομάζεται Αϊβαλί, πατρίδα του Φώτη    Κόντογλου και του Ηλία Βενέζη. Περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης, στα οποία είναι εμφανή τα σημάδια της ελληνικότητάς της, φωτογραφίζοντας ελληνικής
Επίσκεψη στον Άγιο Γεώργιο Χιοπολίτη, νεομάρτυρα
 και πολιούχο της πόλης του Αϊβαλί 
τεχνοτροπίας σπίτια χτισμένα από το 1900, κάποια καλοδιατηρημένα, ενώ άλλα παραμελημένα. Εισήλθαμε στο ναό του προστάτη της πόλης, Γεωργίου Χιοπολίτη, νεομάρτυρα, με το υπέροχο τέμπλο, που μετατράπηκε σε τζαμί. 
Το σπίτι του Ηλία Βενέζη
Ελληνικό σχολείο στο Αϊβαλί
Είδαμε το σπίτι του Φώτη Κόντογλου και του Ηλία Βενέζη, του ελληνικού σχολείου και στον ίδιο προαύλιο χώρο την πιο παλιά ελληνική εκκλησία της πόλης, επίσης τζαμί σήμερα.
Αφήνοντας πίσω μας το γραφικότατο Αϊβαλί θαυμάσαμε τα Μοσχονήσια και πήραμε τον δρόμο για την Προύσα.

 Προς ενημέρωση όλων το black out στην Τουρκία δεν έχει επηρεάσει την εκδρομή μας.

Παντού υπάρχουν γεννήτριες, όμως υπάρχει πρόβλημα με τα κινητά μας τηλέφωνα. 

Καλό βράδυ σε όλους!!!!!!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου