Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Εκπαιδευτική εκδρομή Φωκίδα - Δελφοί

Την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Β' Τάξης του Γυμνασίου μας με προορισμό το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας και τους Δελφούς. Το ξεκίνημα έγινε με κακό καιρό αλλά στην πορεία ο καιρός ευτυχώς βελτιώθηκε. Την εκδρομή οργάνωσαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες: Φράγγου Σοφία, Παπαργύρη Σοφία, Πατσαρούχα Βασιλική, Κούκιου Δήμητρα. Η κα Πατσαρούχα υπήρξε "ξεναγός" των παιδιών σε θέματα Ιστορικού - Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθ' όλη τη διάρκεια της εκδρομής, ενώ η κα Παπαργύρη ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με το βωξίτη, το βασικό ορυκτό της περιοχής, την εξόρυξη και επεξεργασία του.

"Από το λεωφορείο είδαμε την περιοχή της Αλαμάνας και το μνημείο του Αθανασίου Διάκου, ήρωα της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η πρώτη στάση έγινε στις Θερμοπύλες και τα παιδιά είδαν από κοντά το χώρο της μάχης των Θερμοπυλών με το επίγραμμα του Σιμωνίδη:” Ὦ ξεῖν᾿, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι ” καθώς επίσης και το μνημείο του Λεωνίδα και των Θεσπιέων.
 
Στη συνέχεια περάσαμε από το "Χάνι της Γραβιάς" όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έσυρε το χορό και κλείστηκε μέσα σ’αυτό για να αντιμετωπίσει τη στρατιά του Ομέρ Βρυώνη.
Επόμενος σταθμός μας το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας. Εκεί μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη κα Μαρία Τούμπα. Τα παιδιά έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όταν επισκέφτηκαν με το Vagonetto τη στοά 850, όπου 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης έζησαν μια τυπική μέρα από τη ζωή των μεταλλωρύχων, μαθαίνοντας για τις μεθόδους εξόρυξης του βωξίτη και για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για το σκοπό αυτό.
 Μόλις ανεβήκαμε από τη στοά, ξεναγηθήκαμε με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στον εκθεσιακό χώρο, στον οποίο προβάλλεται η γεωμορφολογία της περιοχής (γεωλογική αίθουσα), είδαμε το τοπογραφικό εργαστήριο, το χημείο όπου μάθαμε για την αξιοποίηση του βωξίτη και τέλος επισκεφθήκαμε την αίθουσα "αποκατάστασης περιβάλλοντος" και ενημερωθήκαμε για τις μεθόδους παρέμβασης στο τοπίο μετά την εξόρυξη.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη διαδραστική πτέρυγα και μέσα από μια πολυδιάστατη βιωματική εμπειρία γνωρίσαμε την ιστορία των ορυχείων της Γκιώνας στην "μπλέ αίθουσα", τη "διαδρομή" του βωξίτη μέχρι τη μεταμόρφωσή του σε αλουμίνιο και τις πολλές χρήσεις του στην καθημερινή μας ζωή στην "κόκκινη αίθουσα" και τέλος, στην "πράσινη αίθουσα" κάναμε μια εικονική γεώτρηση με το ψηφιακό γεωτρύπανο.
Στον αύλειο χώρο του Μεταλλευτικού Πάρκου είδαμε τα παλιά μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη και τώρα εκτίθενται δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων.

Ακολούθησαν τα απαραίτητα ψώνια από το μικρό εκθετήριο και τα κεράσματα με γλυκά και αλμυρά εδέσματα από τις καθηγήτριες – συνοδούς. Λίγο πριν αναχωρήσουμε μας χάρισαν βιβλία σχετικά με την ιστορία της Άμφισσας και των Μεταλλείων.
Το δεύτερο μέρος της εκδρομής μας περιελάμβανε επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Ανεβήκαμε την Ιερά Οδό, περιηγηθήκαμε στο "Θησαυρό των Αθηναίων" είδαμε τον Ομφαλό της γης – το κέντρο του κόσμου – εκεί που κατά το μύθο συναντήθηκαν οι αετοί του Δία, το θυσιαστήριο των ταύρων και σταθήκαμε γεμάτοι δέος στον δωρικού ρυθμού Ναό του Απόλλωνα.

Ακολούθησε η ξενάγηση στο Μουσείο των Δελφών. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Θαυμασμός, σεβασμός, συγκίνηση, μπροστά στο μεγαλείο του Αρχαίου Πολιτισμού και της Τέχνης. Τα εκθέματα εντυπωσιακά, αλλά την προσοχή των παιδιών τράβηξαν κυρίως η Σφίγγα, ο "Ομφαλός", οι δύο κούροι Κλέοβις και Βίτων με την παράξενη ιστορία τους, η λευκή κύλικα με τον Απόλλωνα και την Κορώνη, το άγαλμα του Αντίνοου και φυσικά ο απαράμιλλης ομορφιάς Ηνίοχος.
 


Φεύγοντας είδαμε την ιερή πηγή των Δελφών, την Κασταλία, που διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη λατρεία και τη λειτουργία του μαντείου, το "Γυμνάσιον" και το ναό της Προναίας Αθηνάς.

Στο δρόμο της επιστροφής περάσαμε από την Αράχωβα, τουριστικό θέρετρο χειμερινού ενδιαφέροντος, κάναμε αναφορά στην ιστορία, τα έθιμα και την σημερινή πραγματικότητα της πόλης. Τέλος περνώντας από τη Χαιρώνεια, την πατρίδα του ιστορικού Πλούταρχου, είδαμε φωτισμένο το διάσημο λιοντάρι της. Φυσικά δεν παραλείψαμε να ενημερώσουμε τα παιδιά για την ομώνυμη μάχη ανάμεσα στους Αθηναίους – Θηβαίους απ' τη μια και τους Μακεδόνες απ' την άλλη, το 338 π.Χ. καθώς και τις ιστορικές εξελίξεις που σηματοδότησε."

Στο τέλος της εκδρομής τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα. Απέκτησαν πρωτόγνωρες εμπειρίες που η ανάμνησή τους στο πέρασμα των χρόνων θα είναι ίσως αυτό που θα ήθελαν να θυμούνται από ένα σχολείο δημιουργικό που τους πρόσφερε κάτι παραπάνω από την τυπική διαδικασία του μαθήματος. Πιστεύουμε ότι η εκδρομή μπορεί να έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην γνώση και παιδεία τους και ίσως στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Θέλουμε οι μαθητές μας να γίνουν άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό, εφόδια και κυρίως παιδεία, γιατί τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη η χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου