Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ


Από το Ίλιον στο νησί του Ήλιου. Ταξιδεύουμε, αναζητώντας την Ιθάκη του Οδυσσέα και του Καβάφη.
Da Ilio all' isola del Sole. Viaggiamo, alla ricerca di Itaca, tra Odisseo e Kavafis.
Οι ψηφίδες της ζωής μας μέσα από τη λογοτεχνία και την ιστορία.
Le tracce della nostra vita nella letteratura e nella storia.

1η ημέρα 7/4: Θα αναχωρήσουμε από το σχολείο 7:00 π.μ. Πρώτη στάση στα Μετέωρα, στη μονή Βαρλαάμ ή του Μεγάλου Μετεώρου. Επόμενη στάση στο Μέτσοβο με τα φημισμένα τυριά και κρασιά του ιδρύματος Τοσίτσα. Συνεχίζουμε για τα Γιάννενα όπου θα επισκεφτούμε το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα του Βρέλλη, το σπήλαιο του Περάματος με τους σταλακτίτες, το δημοτικό μουσείο με τις φορεσιές και τα κοσμήματα και στο τέλος το νησάκι της λίμνης Βεγορίτιδας στο οποίο βρίσκονταν η κατοικία του Αλή πασά. Το βράδυ θα κατευθυνθούμε στην Ηγουμενίτσα όπου στις 12:00 (περίπου) θα επιβιβαστούμε στο καράβι με προορισμό το Μπάρι. Τακτοποίηση στις καμπίνες. (Super fast ferries)

2η ημέρα 8/4: Αποβίβαση στο Μπάρι και επίσκεψη στη Ματέρα το χωριό με τα σπίτια-σπηλιές τα οποία είναι σκαμμένα μέσα σε ασβεστολιθικά βράχια από την προϊστορική περίοδο και χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς σκηνοθέτες για το γύρισμα ταινιών. Συνεχίζουμε για τη Βίλλα Σαν Τζιοβάννι και αφού περάσουμε τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης θα σταματήσουμε στην Ταορμίνα το ελληνικό Ταυρομένιον, η οποία ενέπνευσε μεγάλους λογοτέχνες ( Οβίδιο, Γκαίτε Λώρενς) με την ομορφιά της. Συνεχίζουμε για την Τσεφαλού και το Παλέρμο (Hotel Astoria).

3η μέρα 9/4: Μετά το πρωινό επίσκεψη στην πλατεία της ντροπής (piazza della vergonia)και στη Μαρτοράνα, εκκλησία με περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά. Στη συνέχεια περνώντας από τις τέσσερις γωνίες (quattro canti) θα ανεβούμε τη Vittorio Emanuele με το ομώνυμο σχολείο στο οποίο θα παρουσιάσουμε τα προγράμματά και θα κάνουμε συνδιδασκαλία. Ακολουθεί ο καθεδρικός ναός της πόλης (Catedralle), το Palazzo dei Normanni (το παλάτι των Νορμανδών) έδρα της Σικελικής Βουλής, με την καρότσα της άμαξας της Αγίας Ροζαλίας. προστάτιδας της πόλης, και την περίφημη Capella Palatina (παρεκκλήσι του Παλατιού) με τα βυζαντινά ψηφιδωτά της εποχής του Ρογήρου. Συνεχίζουμε για τη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου το οποίο έχει αρχαία, βυζαντινή και νεοελληνική έδρα. Ξεκούραση στο ξενοδοχείο και το βράδυ θα μας δεχτεί ο δήμαρχος της πόλης μαζί με την πρόξενο της Ελλάδας και την ελληνική κοινότητα, στο θέατρο Dante όπου θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας.

4η ημέρα 10/4: Αναχώρηση για το Μονρεάλλε με τον περίφημο καθεδρικό ναό και στη συνέχεια την Εγέστα αποικία με μοναδικό ναό και αρχαίο ελληνικό θέατρο τον Σελινούντα την αρχαία ελληνική αποικία με τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο στη Σικελία και την κοιλάδα των ναών στον Ακράγαντα. Ακολουθούν οι Συρακούσες η οποία έγινε ξακουστή στα χρόνια του Διονυσίου με το περίφημο θέατρο στο οποίο ακόμα και σήμερα παίζονται αρχαίες παραστάσεις, το αυτί του Διονύσου και τη σπηλιά του Αρχιμήδη. Στη συνέχεια θα ανεβούμε στην Αίτνα μέχρι τους πρώτους κρατήρες και θα διανυκτερεύσουμε στη Βίλλα Σαν Τζιοβάνι . (Hotel Resent).

5η ημέρα 11/4: Θα κατευθυνθούμε στο Ρήγιο (Reggio Calabria) όπου βρίσκεται το μουσείο με τα περίφημα μπρούτζινα αγάλματα των πολεμιστών του Ριάτσε, έργα του Φειδία, τα οποία είχαν κατασκευαστεί σε ελληνικό εργαστήρι. Στη συνέχεια στη Σκύλλα, γνωστή απ΄ την Οδύσσεια του Ομήρου και θα φτάσουμε νωρίς το απόγευμα στη Μασσερία Σαντ' Άντζελο στο Κοριλιάνο ντ' Ότραντο. Θα μας δεχτεί η Δήμαρχος της πόλης (αν έχει τελειώσει η αναπαλαίωση του Κάστρου θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας). Δείπνο και διασκέδαση στο αγρόκτημα

6η ημέρα 12/4: Θα περάσουμε απ' τα αδερφοποιημένα σχολεία στο Zollino- Soleto - Sternatia, θα κάνουμε μια στάση στο Καλημέρα, όπου θα δούμε την Πατρόκλεια στήλη που χάρισε ο δήμαρχος της Αθήνας στους Καλημερίτες και θα γνωρίσουμε το Φράνκο Κορλιανό, τον ποιητή – ζωγράφο – συγγραφέα δημιουργό του “ο άντρα μου πάει”. Θα κατευθυνθούμε στο Αλμπερομπέλλο το χωριό με τους τρούλους για βόλτα και σουβενίρ (όχι απαραίτητα) και το Μπάρι όπου θα επιβιβαστούμε στο καράβι για το ταξίδι της επιστροφής (Super fast ferries) με προορισμό την Πάτρα.

7η ημέρα 13/4: Από την Πάτρα θα περάσουμε την γέφυρα του Ρίου - Αντίρριου θαύμα αρχιτεκτονικής κατασκευής και θα κάνουμε στάση στη Ναύπακτο γνωστή από την αρχαιότητα (πόλη γεμάτη πλοία) και την ναυμαχία του Λέπαντο, στην οποία πολέμησε και ο Μιγκέλ Θερβάντες ως επαγγελματίας στρατιώτης, ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη. Ακολουθούν οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, με το μουσείο και τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο, η Αράχοβα και ο Όσιος Λουκάς στο μαρτυρικό Δίστομο με τα μοναδικά στον ελλαδικό χώρο ψηφιδωτά του. Πέρασμα απ' το λιοντάρι της Χαιρώνειας, το Χάνι της Γραβιάς, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άντρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη, τις Θερμοπύλες,με το περίφημο “μολών λαβέ” του Λεωνίδα την Αλαμάνα και τη Λαμία όπου πολέμησε και μαρτύρησε ο Θανάσης Διάκος. Και αργά το βράδυ... θα φτάσουμε στο Βόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου